onsdag 20 augusti 2014

Fem små underverk

Det är verkligen en fröjd att besöka våra trädgårdar! Det har vuxit till sig ordentligt, även där vi tidigare befarade att det kunde dröja lite - kanske speciellt där vi använt perenner av lite "långsammare" karaktär. Något som glädjer oss i trollskogsgruppen är också hur otroligt väl den underbara fototapeten står emot väder och vind. Den håller verkligen måttet och visst är den väl trolskt vacker?!

Under min (relativt korta) visit i trädgårdarna idag, fick jag många fina kommentarer gällande alla våra små underverk och det värmer verkligen! Det är väldigt roligt också att många visar så stort intresse och ställer frågor till oss, men det bästa av allt är nästan att både se och höra de lite yngre besökarnas glädje i form av små skutt och glada rop: "åh, titta pappa!". Det är helt fantastiskt att vår vision om att kunna glädja både vuxna och barn med våra trädgårdar, faktiskt blev sann!

Till er som ännu inte lyckats ta er till våra sagolika trädgårdar: gör det! Ni kommer inte att ångra er!

Må så gott!

..med lite "godis" från trollskogen...
Den underbara fototapeten från Photowall

Söt klocka

Grönt och frodigt

Nyanser av grönt! 

Tittut...


måndag 18 augusti 2014

Man lär så länge man lever..

Ni som troget besöker våra idéträdgårdar har kunnat följa förvandlingen från nyplantering till nutid. Vissa ytor blir bara vackrare med tiden, medan andra är mest lämpade att avnjuta under högsommaren då blomningen nått sin absoluta peak. Ängen hos Robin Hood har varit oss trogen länge, men förtjänar att bli ihågkommen så som den var när den var som vackrast.

Äng i blomsterskrud (11/7)
Frökapslar i all ära men när ytan är full av utblommade och slängiga växter ser det inte längre trevligt ut. Man lär så länge man lever. Nu var det hög tid att göra något åt saken.
Utblommat och risigt

Trist, brunt och ganska skräpigt

Idag var vi i Robin Hood och gjorde en insats med de förutsättningar som fanns. Ängen blev förvandlad till en glänta i skogen med hjälp av omplacerade gräs och nävor. Vallmo, blåklint och prästkragar fick tacka för sig, eller... det kanske är vi som ska tacka.

Om någon vecka har de omplacerade växterna förhoppningsvis ryckt upp sig och rätat på ryggen och vår förhoppning är att uttrycket ska bli lite trevligare och mer hållbart när hösten kommer smygande. 

Det ser lite "skruttigt" ut nu i början, men vi hoppas att det ska ta sig och med tiden bidra till vackra färgskiftningar när hösten är i antågande.


Gräs och nävor får ersätta vår en gång så vackra äng
Med lite tid ska det nog se riktigt trevligt ut igen. 

Under tiden som skurarna envisades med att avbryta oss, fick vi tillfälle att utnyttja den elaka häxans torn i Törnrosas trädgård. Det utrymmet fungerade mycket väl som regnskydd. Tack för lånet!
Takdropp från den vackra hängrännan av björk i Törnrosas trädgård
Två glada "Robin Hoodare" i skydd hos Törnrosa (Miranda och Kristina)
I väntan på att den värsta skuren ska avta
Nöjda med dagens insats var det dags att packa ihop. Regnet gjorde en paus och vi krafsade ihop det sista och tömde det på komposten. Trots detta oroliga väder har det varit flera besökare här idag. Det är ju helt underbart!

I dag fick jag dessutom tillfälle att ta ett par bilder som jag väntat på. Äntligen fick jag med, inte en, utan två regnbågar över landet Oz.
Den Gula vägen, Plåtis och Fågelskrämman under regnbågarna
"Somewhere over the Rainbow"
Vi ses i idéträdgårdarna!


fredag 8 augusti 2014

Man över bord!!!

En liten incidens inträffade idag i tematrädgårdarnas trollskog (med slutet gott).

Bäst som vi gick där och vattnade bland glada besökare och en sol som aldrig vill sluta lysa, hör vi (som för tillfället står längst bort hos Robin Hood) ett avgrundsvrål borta i trollskogen som kunnat väcka självaste bergakungen i hans sal.

Det visade sig vara en liten kille med sin familj som gärna ville känna på vattnet i trollskogens förtrollande tjärn. Det slutade med ett ofrivilligt snabb dopp, lite blöta kläder som snabbt torkade i solen och en upplevelse som förmodligen dröjer sig kvar en stund.

Slutet gott och ingen skada skedd. Men jag vill ändå påminna  om att, även om djupet i våra brunnar och tjärnar inte är djupt, kan olyckan lätt vara framme. Håll era barn under uppsikt när det är vatten i närheten. Det kan gå så fort när olyckan är framme, och det behöver inte vara djupt. Idag gick allt vägen, föräldrar var närvarande och vi med, så vår lille besökare kom undan med blotta förskräckelsen och kanske ett minne för livet. Vi vill ändå poängtera att uppsikt och närvaro är av största vikt när vatten finns i vår närhet.
Vem vill inte känna på vattnet här en solig och varm dag?

Nu har en vecka gått sedan vi kom tillbaka till skolan. Vårt ansvar i tematrädgårdarna har delats in i att sköta och förvalta våra "egna" trädgårdar, även om vi fortfarande hjälps åt. Ser man något som behöver åtgärdas i någon annans trädgård än ens egen så gör man givetvis en insats.

Under sommaren jobbade vi under ett rullande program där vi enligt schema tog hand om och ansvarade för skötseln av samtliga trädgårdar. Men nu, när skolan dragit igång, delar vi på ansvaret igen. Idag var Robin Hood, Trollskog och Oz på plats samtidigt för en kort stund.  Vi var alla överens om glädjen som ni besökare sprider med er optimism och era lovord. Vi är så stolta och glada över att ni uppskattar vårt arbete.

Idag hade vi lite extra fint besök. En av våra sponsorer var och hälsade på. Entrén till årets tematrädgårdar inleds av en salixgång, där materialet är sponsrat av SLU och Nils Erik Nord. Han och SLU har bidragit med sin tid och salix, men kanske framförallt möjlighet till rätt tempererad förvaring och goda råd. Vi tackar för det och vill tillägga att det var väldigt roligt att ha dig på plats Nils Erik. Utan detta engagemang - ingen salixentré.
Nils Erik Nord i Sherwood skogen

Bidragsgivare till årets entré.
Sommaren rullar på i samma goda anda. Vi vattnar och svettas i ungefär samma mängd. Sherwoodskogen har tagit en del stryk eftersom den, på grund av alla speglar, får dubbel mängd sol tack vare reflektion från speglarna. En del brännskadade blad har blivit resultat av dubbel reflektion i solen, men dessa skavanker har vi försökt klippa bort i möjligaste mån. Man lär så länge man lever.

För övrigt ser det fantastiskt ut. Det blommar och doftar som aldrig förr.
Hos Robin Hood går det bra att smaka på av de Amerikanska blåbären, lika så hos Trollskog. Hos tusen och en natt börjar det bli dags att torka kryddor och smaka på tomaterna. Där finns även en och annan oliv.
Kronärtskocka. Med skirat smör och citron... Mums!
Dofter och skönhet
Oliver på "G"
Färgerna och dofterna i trädgårdarna är enastående. Vackert och aromatiskt så det förslår. Tänk ändå vad lite pyssel, omtanke, bevattning och  mat (gödning) kan göra. Jag vill inte verka skrytsam på något vis, men det är verkligen jättefint.

Tyvärr är det någon, som åter igen har ryckts med i känslan av att verkligen befinna sig i ett läger i skogen nordväst om Sherwoodskogen och försökt tända eld i lägerplatsen. Jag repeterar, detta är bara rekvisita och är INTE ämnat att brukas. Snälla, respektera detta! Med tanke på läget i trakterna, med den enorma skogsbranden som härjar i Västmanland så vill jag understryka vikten av att handskas varsamt med allt som har med eld att göra. Det gäller även eldstaden vid Sherwoodskogen. All skadegörelse polisanmäls. Det känns trist att behöva upplysa om detta, men det är faktum. Så även denna händelse. Låt oss slippa detta i fortsättningen.
Ingen skada skedd, tack o lov....
Törnrosa i all sin prakt

Ett prunkande Oz
Vy över tusen och en natt
Trollskog i eftermiddagssolen
Sherwoodskog i stekande solgass

Nu lite smått och gott.Låt er väl smaka....
Törnrosas säng

Den gula vägen

Fin kombo, Cosmos atrosanguineus (chokladblomma) och rost

Vit Cobea scandens (klockranka)

Geranium 'Rozanne', vacker näva som blommar länge

Tagetes patula (författare osäker), men tagetes ÄR det...

Äng som gått helt över styr.
Jag vill avsluta med att åter igen säga hur glada vi är för all positiv feedback som vi får vid vår närvaro i trädgårdarna. Det är alltid ett sant nöje att träffa alla besökare. Ni ger vårt arbete en guldkant. Tack för alla vänliga och uppmuntrande ord.

Fortsatt skön sommar alla!