söndag 28 september 2014

Hösten knackar försiktigt på dörren.

Det blåser och är kyligare, men kanske är det framförallt mörkret som uppmärksammar oss på att hösten står på trappan och knackar på dörren. Än är vi inte riktigt redo att öppna, men snart är det dags. Om bara några dagar kliver vi över tröskeln till den första riktiga höstmånaden oktober, men redan nu syns tecken på sensommar och annalkande höst i våra trädgårdar. Jag tog ett par bilder då jag var där en sväng i lördags.

Vissa vägrar trots allt att ge upp. En pigg vallmo lyser upp i samklang med övriga höstfärger. Om bara fem veckor är sagan slut. Passa på att göra ett besök innan det är försent!


torsdag 11 september 2014

Felaktigt datum i senaste numret av Hemträdgården

"Tryckfelsnisse" har varit framme i det senaste numret av Hemträdgården. Tidningens läsare inbjuds till ett besök i våra idéträdgårdar den 30/10, vilket i och för sig är jättetrevligt. Dessvärre är det just detta datum vi påbörjar rivningen av våra sagoträdgårdar. Grävskopor, spadar och förmodligen ganska mycket oväsen, vill vi helst bespara er.

Kom gärna och besök oss dagen före istället. Vi bjuder in er till en stämningsfull kväll då våra trädgårdar (förhoppningsvis) är belysta efter vår kurs i ljus och ljussättning. Visningen pågår fram till kl 21.00, men jag ber att få återkomma här på bloggen om exakt starttid för vår ljusshow. Håll utkik!

Aktuellt datum är alltså 29/10 och inte 30/10. Detta är det sista som ni kommer att se av våra trädgårdar. Redan nästa morgon sätts skopor och spadar i jorden. Det är dags för oss att lämna över till nästa års avgångselever på trädgårdsmästarutbildningen. Undrar vilket tema det blir då??

Som sagt, välkomna när som helst men senast den 29/10, sedan är det nämligen för sent. Häsningar från skaparna av idéträdgårdarna 2014.


Team Robin Hood
Team Prinsar och Prinsesson
Team Trollkarlen från Oz
Team Tusen & En natt
Team John Bauer´s Trollskog
Välkomna!tisdag 9 september 2014

(Ris) men mest ros och en uppmaning till er alla!

Då var klassen ute på praktik igen. Vi är splittrade på olika håll, fullt upptagna med att bli visa genom lärande i verkliga livet. Det är en lite bitterljuv känsla. Dels för att vi bara hunnit gå fyra veckor i skolan efter sommarlovet innan uppbrottet, men kanske mest för att det bara är sex veckor kvar av vår utbildning då vi åter strålar samman nästa gång. Det är inte bara sommaren som börjar gå mot sitt slut, det gör även vår tid här på trädgårdsmästarutbildningen. Det känns lite konstigt. Läskigt och bra på samma gång.

Innan vi drog ut på LIA (Lära I Arbete) hade vi, tillsammans med några av våra lärare, en utvärdering av vårt arbete i idéträdgårdarna. Det var lite ris, men mest ros. Med tanke på sommaren (den underbara) har det gått över förväntan med tillväxten, mycket tack vare alla duktiga klasskamrater som vattnat för fulla muggar enligt schema. Växterna i Robin Hood´s spegelskog har tagit en del stryk, men de har faktiskt, förutom att dränkas av solsken även fått dubbel dos tack vare speglarna som reflekterat. Lite gnissel om gångar som inte varit helt tydliga, samt ett och annat växtval som kanske borde ha tänkts över lite bättre. Men i det stora hela var det med beröm godkänt. Jag hoppas och tror att vi alla kan skriva under på att vi är nöjda med resultatet och hoppas att ni besökare också är det.

Vid tillfället för utvärderingen var vi minst sagt helt slut efter att samma förmiddag tömt förrådet på energi under en tentamen i växtskydd under ledning av Maj-Lis Pettersson. Alla var totalt tomma i bollen, men som det så ofta är under den här utbildningen så gäller det att snabbt ladda om för nästa utmaning. Sagt och gjort. I tätt ihållande duggregn möttes vi upp i idéträdgårdarna redo för en genomgång och utvärdering.
Tom och Anna i samtal
Mässing och luktärt
Paraplyn, regnrockar och diskussion hos Robin Hood
Påväg till nästa trädgård
Lärarkår från vänster: Tom, Thomas, Bodil och Lena. Linnéa (elev) fick hänga med på ett hörn.
Snygg kombo. Daggkåpa och femtunga
Vi fortsätter med att granska Oz
Rosenböna och rostiga ekrar, också snygg kombo
Undrar vad de kollar på... men dom ser nöjda ut i alla fall.
Tusen och en natt " under luppen"
Regent har upphört för en sekund
Någon har varit vänlig nog att förbereda lite "sten-te" denna gråkalla dag
Beställdes pelargon efter tyget eller vice versa..?..
Japp, då regnar det igen då. Dags för trollskog
Men svampen gillar fukt.
Tom och Bodil tittar och tycker (mest bra saker faktiskt)
Det gör Lena också
Snygg kombo IGEN, troll och granslanor

Den här behöver ingen kombo, "hen" är snygg precis som "hen" är. 
Jag vill avrunda med att ge en uppmaning till alla läsare. Ni som tänkt göra ett återbesök, eller kanske göra ert första besök, gör det snart! Den 30/10 är det för sent! Då river vi hela härligheten och lämnar plats för nästa års kreatörer. Allt har sin tid men minnet av detta äventyr kommer alltid att leva kvar. Men än är det inte slut. Än finns många tillfällen att strosa genom sagornas värld, att inspireras och att njuta av blomsterprakten. Hjärtligt välkomna!

torsdag 4 september 2014

En av våra huvudsponsorer på besök

I förra veckan hade vi finfrämmat i idéträdgårdarna. En av våra huvudsponsorer, Föreningssparbanken Enköping, strålade samman till en privat visning. Vi hoppas att de fick något slags bevis på vilken nytta deras bidrag har gjort, ett av de många bidrag som är avgörande för oss och trädgårdarnas resultat. Det var inte bara gänget från banken som strålade samman denna kväll, utan även solens utsträckta armar, samt fem elever. En representant från respektive trädgård.

Det var en härlig kväll med ett trevligt och frågvist gäng, ett sant nöje hela vägen. Eftersom jag själv var en av eleverna som närvarade i egenskap av guide var det lite svårt att ta kort samtidigt som jag stod och berättade, men jag tog ändå några bilder innan våra gäster anlände, sedan "plåtade" jag vidare vart eftersom vi äntrade sagornas värld. Som ni kanske förstår tillhör jag Robin Hood-gänget.
"Lugnet före stormen" hos Robin Hood innan gästerna anländer
Ingång och piltavla i kvällssolen
När jag hade pratat klart om vår idé och vårt mål med Robin Hood´s gestaltning gick vi vidare in till  Prinsar och Prinsessor där prinsen själv fick ta över rodret. Dagens prins heter Simon och var den som höll i gruppens presentation.
Simon i rutig skjorta och stövlar snodda från en helt annan saga, "Mästerkatten i (stor)stövlarna"
Rundtur i eftermiddagssol
 Ni som varit här förut vet vart vi kommer nu..... Välkomna till Landet Oz och dagens guide, Emma
Emma, i mitten (grön jacka), berättar lite om temat och gruppens väg fram till dagens resultat.

Besökare på span bland prunkande sommarblommor

Ricinen ramar in några av våra sponsorer

Emma berättar vidare...
Nu är det dags för Elena och Tusen och en natt. Välkomna till Mellanöstern.
Elena håller glatt i dagens visning hos Tusen och en natt.
Övergång mellan Oz och Tusen och en natt

Marknadsplats

Kryddor, besökare, solsken och blommor


Kryddoft och ögonfröjd, svalka och värme på samma gång.
Sist, men långt ifrån minst, träder vi slutligen  i John Bauers trollskog, Där Eva-Lena är dagens värd. Stig på!
Eva-Lena i ljusgrön fleece. Självaste trollmoran.

Eva-Lena berättar om processen fram till målet.
Ormhassel eller Trollhassel... Hur var det nu?..  
Med detta var dagens privata lilla VIP-visning över. Vi hade det jättetrevligt och hoppas att alla ni på Föreningssparbanken Enköping hade en avkopplande och trevlig stund i sensommarsolen. Vi vill också passa på att, än en gång tacka för Ert stöd. Som ni vet vore vårt projekt inte möjligt att genomföra utan våra fantastiska sponsorer. Tack än en gång!
På återseende!